İran'da seçim | Pezeşkiyan'ın zaferine dünyadan tepkiler

2 aylar once 73
İran'da seçim | Pezeşkiyan'ın zaferine dünyadan tepkiler

İran'da reformist Tebriz Milletvekili ve eski Sağlık Bakanı Mesud Pezeşkiyan, 14'üncü dönem cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda oyların yüzde 53,7'sini alarak ülkenin 9'uncu Cumhurbaşkanı oldu. Dünya liderleri, yaptıkları açıklamalarla art arda Pezeşkiyan'ı kutladı.

İran'da Cumhurbaşkanlığı seçimleri tamamlandı. Bugün açıklanan sonuçlara göre Pezeşkiyan 16 milyon 384 bin 403 oy alarak ülkenin 9. Cumhurbaşkanı oldu. Pezeşkiyan zaferinin ardından yaptığı açıklamada, "Sevgili İran halkı, seçimler sona erdi. Bu birlikteliğimizin başlangıcı. Önümüzdeki zorlu yolu, birliktelik ve güven olmadan aşamayız. Elimi size uzatıyorum ve sizi bu yolda yalnız bırakmayacağıma şerefim üzerine yemin ediyorum" ifadelerini kullandı. Dünya liderlerinden de tebrik mesajları gecikmedi..
Kremlin’den yapılan açıklamada, Rus lider Vladimir Putin'in İran’da yeni cumhurbaşkanı seçilen Mesut Pezeşkiyan’ı tebrik ettiği belirtildi. Putin, Pezeşkiyan'a gönderdiği mesajda "Başkan olarak görev sürenizin dost halklarımız arasındaki yapıcı ikili işbirliğinin güçlenmesine katkıda bulunacağını umuyorum" dedi. Putin ayrıca, Batı'nın sert yaptırımlarının hedefi olan iki ülkenin "uluslararası meseleleri yapıcı bir şekilde çözme konusunda koordineli çalışabileceğini" vurguladı.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Mesut Pezeşkiyan'a tebrik mektubu gönderdi. Pezeşkiyan'ı yürekten kutladığını belirten Aliyev, ”Azerbaycan ile İran İslam Cumhuriyeti arasında ortak dini ve kültürel kökler, dostluk ve kardeşlik gibi sağlam temeller üzerine kurulu ilişkilere büyük önem veriyoruz. Geçtiğimiz on yıllar boyunca karşılıklı yarara dayalı iş birliğimizin, başta ekonomi, ulaştırma, enerji ve insani alanlar olmak üzere tüm alanlarda dinamik bir şekilde gelişerek bugünkü seviyeye ulaşmasından ve yeni bir içerik kazanmasından memnuniyet duyuyoruz” ifadelerini kullandı.
Azerbaycan ile İran arasındaki ilişkilerin karşılıklı saygı ve iyi komşuluk temellerine dayandığını vurgulayan Aliyev, ”İlişkilerimizin gelecekteki gelişme yönlerine ilişkin varılan anlaşmalar, hayata geçirilen ortak projeler ülkelerimizin refahına, bir bütün olarak bölgenin sürdürülebilir kalkınmasına ve güvenliğine hizmet etmektedir. Eminim ki ortak çabalarımızla Azerbaycan ile İran arasında halklarımızın ve ülkelerimizin çıkarları doğrultusunda geleneksel dostluk ilişkilerinin daha da güçlendirilmesini ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliğinin genişletilmesini sağlayacağız” ifadelerine yer verdi. Azerbaycan ile İran arasındaki iş birliğinin perspektifleri konusunda fikir alışverişinde bulunmak amacıyla Pezeşkiyan'ı Azerbaycan'ı ziyaret etmeye davet eden Aliyev, Pezeşkiyan'a görevinde başarılar diledi.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Mesut Pezeşkiyan'a tebrik etti. Esad şunları söyledi: "Sevgili İran halkının güveninden dolayı tebrik ediyorum ve İran İslam Cumhuriyeti liderliğini ve halkını seçim sürecinin başarısından dolayı tebrik ediyor, en iyi dileklerimi sunuyorum. İran, ilişkilerimizin zirvede olmasını sağlamak istediğimiz en önemli ülkelerden biri çünkü bu ilişki onlarca yıl boyunca kurulan köklere dayanıyor.   Suriye-İran stratejik ilişkisini güçlendirmek ve ikili işbirliğine umut verici yeni ufuklar açmak için sizinle birlikte çalışacağız."
Makalenin Tümünü Oku